Warning: array_map() [function.array-map]: Argument #2 should be an array in /home/century/public_html/my-market.eu/wp-content/themes/Forsy/functions.php on line 358

Warning: implode() [function.implode]: Invalid arguments passed in /home/century/public_html/my-market.eu/wp-content/themes/Forsy/functions.php on line 358
Интервю | nordmedicine.my-market.eu

Здравната каса глоби болниците с 1,5 млн. лева

r_todorovaСанкции заради извършени нарушения  за около 1.5 млн. лева е наложила на болниците за първото тримесечие на годината Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи днес в София управителят на касата Румяна Тодорова.  В сумата са включени глоби и пари, които няма да бъдат приведени на лечебните заведения заради неизпълнения или злоупотреби с дейност.
Санкциите ще бъдат наложени въз основа на направените внезапни проверки през април  в над 190 отделения в 37 болници в страната. Открити са нарушения в повече от една трета от болниците, като най-честата практика е  настаняването на пациенти в болниците без нужда и настаняването на повече пациенти отколкото е броят на леглата. Установено е, че много пациенти са били приети само по документи, като хората ги е нямало в отделенията. Най-често това са били пациенти с направления за изострена хронична сърдечна недостатъчност, глаукома, съдови заболявания на окото и гастроинтестинални оплаквания.
Изключително висок е броят на децата с артериална хипертония, приети в болници, както и на хората за хирургично лечение при животозастрашаващи инфекиции, посочи управителят на НЗОК. В резултат след първите три месеца на годината са похарчени половината пари по това перо. Изненадващо висок по думите на Тодорова е и броят на случаи на болестта на Лайел – опасна, бързоразвиваща се болест на некроза на кожата, която обикновено има фатален край. В практиката си като лекар Тодорова е виждала два такива случая, но само от началото на годината има документи за над 5000 пациенти, лекувани за заболяването, обясни още тя. И там вече са изхарчени около 50% от средства за годината.
Друг проблем на НЗОК в момента е с напускането на специалисти. Те са привлечени от болниците с високи заплати, за работа в т.нар. “отделения за борба с касата”. Тяхната роля е да изготвят отчетите за касата, така че те да не предизвикват подозрения.Тодорова изрази мнение, че стандартите за работа трябва да се пренапишат основно, като се следи пътят на пациента. Това е и вариант за корекция на клиничните пътеки, които сега са раздути или неточни, но касата няма право на такива промени.

Тя даде пример със западни практики, при които има четири нива на специализираност на болниците, докато в България всяко лечебно заведение се опитва да покрие всички пътеки, за да печели повече пари по тях. Така се получава, че НЗОК издържа болниците, а не пациентите, допълни Румяна Тодорова.

 

Hello world!

Добре дошли в My-market.eu. Това е вашата първа публикация. Променете я или я изтрийте, след което въведете своите публикации!
Прегледайте Видео материалите за работа със сайта.

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company