Warning: array_map() [function.array-map]: Argument #2 should be an array in /home/century/public_html/my-market.eu/wp-content/themes/Forsy/functions.php on line 358

Warning: implode() [function.implode]: Invalid arguments passed in /home/century/public_html/my-market.eu/wp-content/themes/Forsy/functions.php on line 358
Медика форум | nordmedicine.my-market.eu

Медика форум


ЗДРАВЕ-СВЯТ

Ебола отне над 700 човешки живота в Западна Африка01.08.14/11:15

Най-сериозното възпламеняване на ебола досега вдигна под тревога Западна Африка. От февруари месец насам опасното заболяване е отнело живота на 729 души в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО). Вирусът е отнел и живота на американски гражданин, пътувал с полет от Либерия до Нигерия миналата седмица.
Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) е провела няколкодневни консултации със СЗО и Международната организация за гражданска авиация (ICAO). От СЗО не са препоръчали крайната мярка за ограничаване на пътуванията или затваряне на граници. Въпреки това най-големият нигерийски авиопревозвач Arik Air отмени всички полети до Либерия и Сиера Леоне като предпазна мярка, а всички пристанища, летища и сухопътни граници на Нигерия са под най-висок сигнал за тревога.

Настоящото възпламеняване на вируса е най-сериозното досега, като в най-голям брой случаи – 525, са регистрирани в Сиера Леоне. Смъртността през последните месеци е около 60%, като ебола може да убие до 90% от заболелите. Симптомите на ебола включват повръщане, диария и вътрешно и външно кървене, а одобрена ваксина досега няма.
Президентът на най-засегнатата страна Сиера Леоне -Ърнест Бай Корома, обяви извънредно положение, което ще продължи между 60 и 90 дни. Силите за сигурност в страната са мобилизирани, за да контролират движението на хора около епицентровете на болестта. Полицаи и военни ще трябва да осигуряват безопасността на лекарите, които работят там, след няколко нападения срещу тях от местни общности. За да бъде проследена заразата, ще започнат и претърсвания за болни от къща на къща, като откритите също ще бъдат поставяни под карантина.
Съседна Либерия обяви, че затваря всички училища в страната и обмисля да постави някои общности под карантина. В същия ден стана ясно, че изолационният център, в който се лекуват заразените в столицата Монровия, е препълнен и лекарите трябва да се грижат за още 20 болни в техните домове. Още в неделя страната затвори повечето си гранично-пропускателни пунктове.
“Това е сериозен проблем за общественото здраве. Този вирус е жесток, смъртоносен, много от нашите сънародници загиват от него и трябва да го спрем”, заяви Люис Браун, министър на информацията на Либерия. “Имаме нужда от подкрепата на международната общност повече от всякога. Отчаяно се нуждаем от цялата помощ, която можем да получим”, подчерта той.
Европа и САЩ внимателно следят обстановката в Западна Африка. От администрацията на американския президент Барак Обама съобщиха, че Белият дом получава редовно информация за развитието на епидемията. “Американският център за контрол и превенция на заболяванията оценява, че към момента епидемията не представлява риск за Съединените щати”, заяви пред репортери говорителят на Белия дом Ерик Шулц,цитиран от Dnedvniknews.bg. Той уточни, че случващото се няма да попречи на планираната за следващата седмица среща във Вашингтон с близо 50 африкански президенти, която цели засилване на търговските и инвестиционни връзки между САЩ и континента.

В сряда британски министри проведоха извънредно междуведомствено заседание, на което обсъдиха епидемията и заключиха, че тя представлява “заплаха, срещу която трябва да се вземат мерки”. Въпреки че досега няма регистрирани случаи на ебола на Острова или другаде в Европа, външният министър Филип Хамънд заяви, че Лондон обмисля допълнителни предпазни мерки. Той уточни, че страната е способна да овладее вируса, ако се наложи.
Според специалисти по инфекциозните заболявания рискът вирусът да се пренесе в Европа, Азия или Америка е изключително нисък, отчасти заради тежкото боледуване и високата смъртност.

В сряда Европейската комисия реши да отпусне още два милиона евро за овладяване на разрастващата се епидемия, с което отделената от Брюксел помощ става общо 3.9 милиона евро. Средствата ще бъдат предоставени чрез СЗО, която осигурява оборудване и консултации и съгласува епидемиологичните наблюдения, и чрез организациите “Лекари без граници”, Червения кръст и Червения полумесец.

ЗДРАВЕ-ПЛЕВЕН

В Очен център „Окулус” отстраниха две заболявания с една операция

С операция 2 в 1 в Очен медицински център „Окулус” – Плевен лекарите отстраниха катаракта и астигматизъм при пациент на 47 години. Мъжът е медицински работник и в момента вижда отлично, казаха опериращите д-р Румен Минков и д-р Велизар Тодоров.

Операциите „2 в 1” са последната новост в офталмологията и успешно се прилагат в „Окулус”. Целта е само с една операция и минимални травми за пациента премахването на две заболявания – катаракта (перде на окото) и роговичен астигматизъм. Това се постига с имплантиране на специална изкуствена леща. Този астигматизъм е рефракционна аномалия, при която роговицата е с нарушена сферичност, а лещата дава възможност на пациентите не само да виждат по- добре, но и да махнат очилата за астигматизъм, които цял живот са носили.

Самата имплантация е кратка и безболезнена процедура, а резултатите са впечатляващи.

Помътнялата естествена леща на окото се разбива и премахва с ултразвук . Вместо нея се имплантира изкуствена, т.нар. торична леща. Тя комбинира в себе си няколко функции – отлично зрение за далече и корекция на астигматизма.

При разработването на тези лещи са използвани технологии на НАСА, прилагани при най-мощните телескопи в света. Те са биосъвместими, имат вградени UV и жълт филтър за филтриране на вредната синя светлина (излъчвана от телевизори, компютри, мобилни устройства). При плевенския пациент е използвана леща AcrySof TORIC (Alcon). Операцията се извършва безболезнено, безкръвно и дори не е необходим престой в болница. Оперираният може да се върне към всекидневните си занимания още на следващия ден.

През септември в Очен медицински център „Окулус” отново ще се проведе кампания за борба с най-често срещаното очно заболяване – перде на окото (катаракта). По време на нея са предвидени безплатни прегледи и информация за най-новите методи за лечение на катарактата.

За подробности – д-р Румен Минков,

700 лични лекари без специалност губят право да практикуват
От 1 юни около 700 лични лекари, които нямат специалност по обща медицина, би трябвало да престанат да работят със здравната каса. Така от тази дата около 1 млн. българи, вписани в техните пациентски листи,трябва да останат без личен лекар, а съответно и без достъп до медицинско обслужване, става ясно от съобщение на Министерство на здравеопазването.
Ако се спазва буквата на закона, от 1 юни регионалните здравни инспекции, които са на подчинение на здравното министерство, би трябвало да прекратят регистрациите на личните лекари без специалност и да уведомят здравната каса за това. От своя страна тя би трябвало също да прекрати договорите си с докторите. От пресцентъра на здравното министерство изтъкват, че имат уверението на ДПС и БСП, че веднага след комисия законът ще бъде внесен в зала. Също така имали и уверението на НЗОК, че по никакъв начин няма да се прекратяват договорите за дейност на общопрактикуващите лекари с касата. От ведомството допълват, че общопрактикуващите лекари са регистрирани по Търговския закон и тъй като в момента няма разписана специална процедура за прекратяване на практиката им, това ще отнеме общо две години, какъвто е общият случай за останалите дружества.

ВМА стопи дълговете си със 17 млн.лв.
ВМА е стопила близо 17 млн. лв. от дълговете си, става ясно от интервю на зам.-министъра на отбраната Иван Иванов пред в “Преса”. Иванов казва, че когато през декември 2013 г. полковник доц. Крум Кацаров е поел ВМА, дълговете й са били над 103 млн. лв. В момента са 87 млн. лв., т.е. той е успял да стопи близо 17 млн. лв. от борчовете. Намеренията на ръководството са разходите да намаляват с 23 млн. лв. годишно, става ясно още от интервюто.
За да се случи това ВМА е представило работеща програма, която има два основни акцента – как да се намалят разходите и как да се увеличат приходите. „Предвижда се да се преструктурират стопанските разходи. Така например намеренията са да се оптимизират разходите за храна, за поддръжка на сградния фонд и медицинската апаратура, разходите за външен персонал. Изчислено е, че всичко това ще доведе до икономии от 14 млн. лв.”, обяснява Иванов и допълва: „В програмата, която представи полк. Кацаров, се предвижда увеличаване на приходите чрез нови печеливши структури, които в момента не съществуват. Идеята е да се създадат диагностично-консултативни центрове към многопрофилните болници на ВМА, които може да носят средно на година допълнително по 5-7 млн. лв.
Да се създаде и клиника по инвазивна кардиология, от която се очакват приходи от 5 млн. лв. Ако здравното министерство започне да изплаща редовно спешната помощ на гражданите, преминали през ВМА, приходите ще нараснат с още 5-6 млн. лв. Въобще от печеливши дейности се очаква на година да постъпват 13-18 млн. лв. Промените не са свързани с увеличаване на щата на ВМА, дори по-скоро се предвижда неговото редуциране в рамките на 3-5%.”
Зам.-министърът информира още, че се предвижда да се обособи военномедицински блок, който ще работи само за армията, и ще има лечебно-диагностичен блок, който ще обслужва гражданите.!–more–>Втори робот “Да Винчи” ще оперира в плевенската болница

  Ректорът на Медицинския университет проф.Григор Горчев пред новата апаратура

  Ректорът на Медицинския университет проф.Григор Горчев пред новата апаратура


  Втори робот “Да Винчи” започва операции в плевенския Медицински университет. Апаратурата е доставена по програма „Развитие на конкурентността на българската икономика“. Безвъзмездното финансиране е на стойност над 3, 3 млн. лева. С робота ще се правят лапароскопски операции в областта на гинекологията, урологията и общата хигургия.
  С тях той стига до всеки един орган в корема и малкия таз, така че околните тъкани да не се травмират и с най-минимални постоперативни последствия.
  Уникалната система дава триизмерен и много ясен образ, когато се налага може да ги уголеми многократно. При класическата хирургия достигането до дълбоко разположени органи е свързано със значителни увреждания на съседните структури. С робота ще се правят лапароскопски операции в областта на гинекологията, урологията и общата хигургия. Досега са обучени специалисти за първите две направления. За да правят с технологичното чудо „Да Винчи” коремни операции, трима медици в направлението обща хирургия заминаха на обучение в Страсбург.
  Уникалната система дава триизмерен и много ясен образ, когато се налага може да ги уголеми многократно.

  Уникалната система дава триизмерен и много ясен образ, когато се налага може да ги уголеми многократно.

  Най-съвременната роботизирана система за хирургия е снабдена и с тренировъчен симулатор, чрез който ще се обучават специалисти и студенти. Така Медицинският университет ще повиши качеството на обучението си и ще задълбочи научно-изследователската си дейност.
  Интересно е, че американският „хирург” е създаден първо за целите на военната хирургия по времето, когато се води войната в Ирак. Така чрез компютърната система лекарят няма защо да рискува живота си край бойното поле, а може да оперира ранения от разстояние. Така се слага началото на тъй наречената телемедицина.
  По силата подписан договор с БАН в Медицинския университет- Плевен ще се създаде и развие център „Сензорика, роботика и биомедицина“ за разработване на иновативни технологии, които ще се прилагат в клиничната медицина и биомедицината.
  През 2008 г. в Плевен беше доставен първият робот Да Винчи благодарение на бившия ректор на МУ проф. д-р Григор Горчев. Като пионер в роботизираната онкогинекологична хирургия в България, до момента той и екипът му са направили над стотици операции на женските полови органи.
  Какви са ползите за пациента при роботизираната хирургия? По-добри резултати при оперативната и лечебна дейност, намаляване на болничния престой, ниска кръвозагуба, намаляване на постоперативната болка, редуциране на риска от инфаркт, бързо възстановяване. От миналата година Здравната каса пое изцяло заплащането на 100 операции с американския робот в областта на гинекологията, очаква се тя да финансира и урологичните.

  Камък с размер на топка за голф извадиха от бъбрек в софийска клиника

  Източник: "Труд"

  Д-р Иван Велчев

  Камък с рекорден диаметър от над 6 см.беше отстранен от бъбрека на 49-годишна пациентка в столичната болница „Софиямед“. Тя постъпила в болничното заведение със силни болки в кръста в резултат на тежък възпалителен процес на бъбреците. При извършения преглед и проведеното изследване с КАТ скенер се установило, че пациентката има добавъчен бъбрек, в който се разполага камък с размер на топка за голф. Аномалията, наречена се характеризира с наличие на два бъбрека с две пиелокаликсни системи, разположени близко един до друг, които се намират от едната страна на гръбначния стълб, и с различна локализация.
  „Наложи се да оперираме пациентката по спешност чрез класическа отворена операция, тъй като размерите, формата и най-вече локализацията на камъка не позволяваха възможност за друг достъп или използването на миниинвазивни техники като разбиване с лазер или ултразвук.Операцията продължи около час и не се наложи допълнително кръвопреливане.В момента пациентката се чувства добре и не изпитва болки или друг дискомфорт“, разказа д-р Иван Велев, завеждащ отделението по урология в болница „Софиямед“. Той уточни, че това един от най-големите камъни, които е отстранявал по време на операция във вече над 24-годишната си професионална практика. Той добави, че камъните в бъбрека и уретера днес могат да се лекуват почти изцяло само със съвременни малкоинвазивни методи и класическото оперативно лечение е сведено до 2% от случаите. В отделението по урология в столичната болница „Софиямед” д-р Велев и екипът му извършват както класически урологични операции, така и ендоскопски миниинвазивни. В болницата е инсталиран и последно поколение пулсов Холмиум лазер, с който могат да се разбиват миниинвазивно камъни в цялата уринарна система – от бъбречни чашки през уретера до пикочния мехур. Кога към каква оперативна намеса да се прибегне, зависи от структурата на самия камък, както и от неговото разположение. Болката от криза при наличие на камъни в бъбреците е една от най-силно усещаните от пациентите. Ако имате силна болка в поясната област заедно с висока температура и треска, чувствате се необичайно изморени трябва да отидете до най-близкото урологично отделение незабавно. Но понякога, камъните нарастват изключително бързо без никакви сериозни симптоми и могат да изпълнят почти изцяло кухината на бъбрека, предупреждава специалистът. Увреди ли се бъбрекът, може да пострада целият организъм. Много хора с проблеми с бъбреците имат и оплаквания от сърцето, защото двата органа са свързани. По тази причина е установена по-голяма смъртност от сърдечни заболявания при бъбречноболните. Ето защо спазването на общите принципи на профилактика като повишената консумация на вода, както и регулярните прегледи при специалист са правилните превантивни действия за намаляване на тази висока честота. Да се яде балансирано с много плодове и зеленчуци. Да не се прилагат строги диети. Строгите протеинови диети например са вредни за здравето като увеличават с до 3 пъти риска от образуване на калциев камък в бъбреците, предупреди д-р Велев.
  Той посъветва пациентите си с диагностицирана бъбречнокаменна болест да направят промени в начина си на животи хранителния режим. Той препоръча да пият повече течности, като приемат от 2,5 до 3 литра дневно на равномерни количества през целия ден. Нужно е да се спазва и балансиран хранителен режим с разнообразна храна. Задължително трябва да се намали количеството на приеманата сол.

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company